O oljčnem olju

Posebnosti oljčnega olja

Oljčno olje je lahko prebavljivo, pospešuje izločanje želodčni sokov in omogoča boljšo absorpcijo vitaminov, zlasti vitamina E. Varovalni učinki so posledica visoke vsebnosti antioksidantov, predvsem biofenolov (imenovani tudi polifenoli), in uravnotežene maščobno kislinske sestave.

Kaj vse vsebuje oljčno olje in zakaj je tako zdravo za naše telo?

Oljčno olje vsebuje triacilglicerole (99%) z visokim deležem zelo stabilne oleinske kisline (enkrat nenasičene). V manjših količinah (do 1 %)pa vsebuje tako imenovane neumiljive (netriacilglicerolne) snovi, ki dajejo olju posebno mesto v kulinariki. Poleg visoke vsebnosti biofenolov so zelo pomembne sestavine oljčnega olja v maščobah topne oblike vitaminov A, D, E, K.

Biofenoli so izjemno pomembni, ker preprečujejo oksidacijske procese tako v olju kot v človeškem organizmu.

Oljčno olje Timor prištevamo med varovalna živila prav zaradi visoke vsebnosti biofenolov.

OLJČNO OLJE RAZVRŠČAMO GLEDE NA VRSTO TEHNOLOŠKEGA POSTOPKA IN KAKOVOSTNE PARAMETRE V NASLEDNJE KATEGORIJE IN PODKATEGORIJE:

DEVIŠKO OLJČNO OLJE
 • Ekstra deviško oljčno olje: Oljčno olje višje kategorije, pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki.
 • Deviško Oljčno olje: Oljčno olje pridobljeno neposredno iz oljk in zgolj z mehanskimi postopki.
 • Lampante oljčno olje (svetilno olje): Oljčno olje neprimerno za prehrano (se uporablja za tehnične namene, za uporabo v prehrambene namene ga je potrebno predelati, rafinirati)
RAFINIRANO OLJČNO OLJE
 • Oljčno olje pridobljeno iz deviškega oljčnega olja s postopki rafinacije, ki ne povzročajo sprememb v prvotni triacilglicerolni strukturi
MEŠANICA RAFINIRANEGA IN DEVIŠKEGA OLJČNEGA OLJA
 • Oljčno olje, ki vsebuje zgolj rafinirano oljčno olje in olje pridobljeno neposredno iz oljk.
OLJE IZ OLJČNIH TROPIN
 • Olje pridobljeno iz oljčnih tropin s topili, glede na mešanje z rafiniranim oljem se uvršča v več podkateorij.

DEVIŠKO OLJČNO OLJE

Posebnost deviškega oljčnega olja je v tem, da je olje pridobljeno iz sadeža – oljke izključno z mehanskimi postopki. Tako pridobljeno olje – oljčni sok je deviško, ker ni ne kemijsko ne toplotno obdelano ter ne vsebuje nobenih dodatkov (aditivov). Na osnovi senzoričnega ocenjevanja in kemijske analize se razvršča v tri kakovostne kategorije (ekstra deviško, deviško in lampante oljčno olje).

KAKŠNE UČINKE IMA OLJČNO OLJE?

 • Znižuje krvni pritisk
 • Vpliva na holesterol in maščobe v krvi
 • Varuje pred koronarnimi boleznimi
 • Ugodno vpliva na prebavo
 • Varuje pred artritisom
 • Varuje pred rakom na dojki

ZAKAJ SPLOH UPORABLJATI OLJČNO OLJE?

Oljčno olje je zdrav prehranski dodatek, nenadomestljiv in zdravilen, da ga lahko uživamo kar samega ali kot sestavni del drugih zdravilnih pripravkov.

KAKŠEN JE ROK TRAJANJA OLJČNEGA OLJA IN KAKO GA HRANIMO

ROK TRAJANJA:

Olje ohrani bogato aromo 1-18 mesecev, zato je rok trajanja deviškega oljčnega olja do 18 mesecev. Kot maščobni proizvod je lahko uporaben več let, izvorna sestava olja se v tem času ne bo spreminjala, spreminjale pa se bodo substance, kot so vitamini, biofenoli in vse snovi, ki dajejo olju aromo, vonj, okus in barvo. Olje s pretečenim rokom trajanja je lahko še vedno dobro za cvrtje, vendar še zdaleč ne ustreza zahtevanim kriterijem, ki veljajo za vrhonsko oljčno olje.

SHRANJEVANJE OLJA:

Olje hranimo v temnem prostoru pri temperaturi od 12-15°C. Oljčno olje je zelo občutljivo na oksidacijo z UV svetlobo, zato je bolje, da je hranjeno v temnih steklenicah. Da oljčno olje ni predolgo odprto, kupujemo olje v manjši embalaži.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search